keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Close enough...


Huomio maitoallergiset, vegaanit (ja te, jotka osallistutte vegaanihaasteeseen) + muut, jotka kaipaavat vaihtelua lehmänmaidolle!

Kaupan hyllyt ovat pullollaan mitä erilaisempia valkoisia juomia. On soijamaitoa, mantelimaitoa, riisimaitoa... Tai ne taitaa olla virallisesti "juomia", mutta niitä voi käyttää keittiössä maidon tapaan. Ihanat erikoismaidot maksavat maltaita, joten miksipä ei tekisi itse niitä? Pienikin säästö on tärkeää opiskelijoille.. :D 

Vegaanikeittiön käsikirjan eräästä ohjeesta inspiroituneena laitoimme meijerin pyörimään täällä Oulussa ja testasimme kolmea erilaista erikoisjuomaa. Makeutuksena voi käyttää esim. taateleita, kookossokeria, vaniljasokeria tai vaikka kaikkia yhtä aikaa. Päätä itse makeutuksen määrä ja laatu!






Maidoton maito x 3


Cashewmaito
n.7 dl

1 dl cashewpähkinöitä
1 tl kookossokeria
vettä


 Mantelimaito 
n. 7 dl

1,5 dl manteleita
2-4 pehmeää taatelia
vettä


Kauramaito
n.7 dl

1 dl kaurahiutaleita
1 tl vaniljasokeria
vettä


1. Liota pähkinöitä/manteleita/kaurahiutaleita (+taateleita) vedessä muutama tunti tai yön yli.
Tai jos olet kärsimätön tyyppi niin älä liota, ei ole pakollinen vaihe, mutta helpottaa blendaamista!

2. Kaada liotusvesi pois, huuhtele.
Tai jos et jaksa niin hyppää tämänkin yli!

3. Soseuta pähkinät/mantelit/kaurahiutaleet (+taatelit) ja pieni määrä vettä.

4. Lisää halutessasi kookossokeria, vaniljasokeria tai muuta makeutusta. 
Jos aiot käyttää maitoa suolaiseen leivontaan, ei kannata makeuttaa kovinkaan paljon ja taatelitkin kannattaa jättää pois.

5. Nyt seos on paksua kuin kerma? Lisää vettä sen verran kuin haluat.
 Jos haluat paksumpaa tavaraa, älä lisää niin paljon. Jos haluat enemmän rasvattoman maidon kaltaista lirua, lisää enemmän! 
Me lisättiin vettä siten, että valmista juomaa tuli noin 7 dl.

6. Siivilöi. Käytä ihana siivilään jäävä massa esim. leivontaan tai smoothiehen hehe!






No mihinkä näitä voi nyt sitten käyttää? Mihin vain! Ei, ne eivät maistu lehmänmaidolta, mutta esimerkiksi smoothiessa antavat ihanan maun. Nämä eivät myöskään ravintoarvoiltaan ole kuten lehmänmaito, mutta nämä sopivat tosiaan maitoallergisille ja vegaaneille ja joskus voi tehdä ruokavalintoja myös erilaisen maun takia. Eivätkä nämä nyt mitenkään kamalan epäterveellisiäkään ole ;) Näitä juomia voi käyttää leivonnassa maidon sijasta: ne ovat kuitenkin maukkaampia kuin pelkkä vesi. Myös kahvin kanssa (mantelimaito passaa hyvin) tai paljaaltaan juotavaksi kelpaa!

Säilyvyydestä emme mene takuuseen, joten juokaa ne äkkiä pois! Mutta eiköhän nämä juomat ainakin muutaman vuorokauden säily jääkaapissa suljetussa astiassa. Sekoita aina ennen käyttöä.

PS. Onnea kaikille vegaanihaasteeseen osallistuville! Vaikka emme ole virallisesti osallistuneet kyseiseen haasteeseen, aiomme panostaa vegaanisiin ruokiin tässä kuussa ja laitamme tänne ohjeita, jos saamme hyviä ideoita :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti